Η έκθεση Aυτός που εις το τετράδραχμον επάνω… Nομίσματα και Κωνσταντίνος Καβάφης παρουσιάστηκε στο Νομισματικό Μουσείο από τις 17 Δεκεμβρίου 2008 έως τις 13 Μαρτίου 2009.

Ο Κ. Π. Καβάφης (1863-1933), ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες ποιητές, έγραψε περισσότερα από 300 ποιήματα, πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν από νωρίς σε άλλες γλώσσες και αγαπήθηκαν από το διεθνές κοινό.

Ο Καβάφης είχε βαθιά γνώση της ιστορίας. Διάβαζε συχνά Πλούταρχο και Πολύβιο και ήταν ενήμερος για τα έργα των ιστορικών της εποχής του. Σε πολλά ποιήματά του έχει δραματοποιήσει στιγμές ιστορικών αλλαγών και έντασης. Έχει παρουσιάσει ιστορικά πρόσωπα από τη δική του οπτική γωνία παρακολουθώντας τα σε καθοριστικές και μοιραίες στιγμές της ζωής τους, αποτέλεσμα των επιλογών τους ή και των ιστορικών συνθηκών. Χρησιμοποίησε τα νομίσματα, ειδικά της ελληνιστικής εποχής, ως ιστορική πηγή και εμπνεύστηκε από αυτά. Δεν είναι τυχαίο ότι τέσσερα από τα ποιήματά του αναφέρονται στην εικονογραφία και τις επιγραφές νομισμάτων.

Στην έκθεση γίνεται προσπάθεια να συνδυαστούν τα ποιήματα του Καβάφη με νομίσματα που προσφέρουν μαρτυρίες για το πρόσωπο ή την ιστορική στιγμή στην οποία αναφέρονται. H έκθεση βασίστηκε σε 35 ποιήματά του και πλαισιώθηκε από 176 νομίσματα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τις συλλογές του Nομισματικού Mουσείου, ενώ ένας μικρός αριθμός από τις συλλογές του Kunsthistorisches Museum στη Βιέννη και της Bibliothèque nationale de France στο Παρίσι.

Περισσότερα…