ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015 έφυγε από τη ζωή μία κυρία της Νομισματικής Επιστήμης,  η Μάντω Οικονομίδου, Επίτιμη Διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου, ιδρύτρια και Αντιπρόεδρος του Σωματείου: «Οι Φίλοι του Νομισματικού Μουσείου».

Η επί τριάντα χρόνια θητεία της στη Διεύθυνση του Μουσείου από το1964 έως το 1994 συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξή του σε επιστημονικό κέντρο με διεθνή ακτινοβολία και στη νέα ώθηση που πήρε η έρευνα της νομισματικής επιστήμης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Το επιστημονικό έργο της Μάντως Οικονομίδου είναι μεγάλο και πολυσήμαντο. Η εμβέλειά του καλύπτει όλη την αρχαιότητα έως και τους νεώτερους χρόνους. Το ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον της επικεντρώθηκε στα αρχαία νομίσματα και στα ελληνικά νομισματοκοπεία των αυτοκρατορικών χρόνων. Η εργογραφία της είναι εξαιρετικά πλούσια και περιλαμβάνει μονογραφίες, αναρίθμητα άρθρα σε περιοδικά, λήμματα σε καταλόγους και λεξικά και πάμπολλες ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Η προσφορά της στην αρχαιολογική επιστήμη είναι ανεκτίμητη και αποτελεί καθοριστικό σημείο αναφοράς των απανταχού νομισματολόγων.

Η Μάντω Οικονομίδου  μετά  από αγώνες πολλών ετών, ευτύχησε να δει το όραμά της να γίνεται πραγματικότητα. Η μόνιμη στέγαση του Νομισματικού Μουσείου στο Ιλίου Μέλαθρον, την κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν, στο εμβληματικό  νεοκλασικό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 12 είναι πια γεγονός.

Η Νομισματική Κοινότητα απώλεσε ένα πολύτιμο μέλος της και είναι πλέον πτωχότερη.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου και ώρα 11.00 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ας αναπαυθεί εν ειρήνη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου.

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2015