Στις 3 και 9 Ιουλίου 2017 το Νομισματικό Μουσείο φιλοξένησε στον κήπο του για δεύτερη συνεχή χρονιά, τις τελετές έναρξης και λήξης των θερινών μαθημάτων του

“Athens Summer School “Moving the EU forward”.

Στην τελετή έναρξης, η διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, Αν. Καθηγήτρια Εμμανουέλα Δούση, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και παρουσίασε το πρόγραμμα του θερινού σχολείου και τους διδάσκοντες. Ακολούθησε ομιλία της Αν. Καθηγήτριας Κωνσταντίνας Μπότσιου με θέμα: «Movingthe EU forward: backfromthefuture», η οποία επικεντρώθηκε στην ιστορική εξέλιξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ξεκινά από την ιστορία της.

Κεντρικός ομιλητής στην τελετή λήξης ήταν ο Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, ο οποίος μίλησε για τις μελλοντικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις προκλήσεις αλλά και τους κινδύνους που συνεπάγεται για την ευρωπαϊκή ιδέα η άνοδος του λαϊκισμού.

Τα θερινά μαθήματα διοργανώνονται από το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγχρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα JeanMonnetmodule (2015-2018).

Κατά τη φετινή χρονιά συμμετείχαν διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές που ειδικεύονται στις ευρωπαϊκές σπουδές. Τρεις εξ αυτών είναι απόφοιτοι του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ που εργάζονται ως καθηγητές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Δόθηκαν 12 διαλέξεις, συνολικής διάρκειας 36 ωρών, τις οποίες παρακολούθησαν 20 φοιτητές, εκ των οποίων οι 10 ήταν φοιτητές ξένων πανεπιστημίων, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονταν από διάφορα ελληνικά πανεπιστήμια.