Οργάνωση : Νομισματικό Μουσείο Ελλάδας και Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών

 

Knut Ødegård

Το Νομισματικό Μουσείο ως ένα σταθερό και καίριο σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας, συνεχίζει τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις στους χώρους του Ιλίου Μελάθρου, συνδιοργανώνοντας με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών, στις 22 Οκτωβρίου 2018, στις 18.30 μ.μ., λογοτεχνική βραδιά με τον Νορβηγό ποιητή Knut Ødegård, με τίτλο «Μελισσοβούϊσμα, σολομοπέταγμα».

Ο ποιητής Knut Ødegård, από τους περισσότερο γνωστούς, σύγχρονους Νορβηγούς ποιητές και για μια και πλέον δεκαετία πρόεδρος της Νορβηγικής Ακαδημίας Λογοτεχνίας και Ελευθερίας της Έκφρασης, γεννημένος στη δυτική ακτή της Νορβηγίας, σπούδασε Θεολογία και Φιλολογία. Η θρησκεία και η πίστη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε όλο το έργο του, όπως μαρτυρούν οι τίτλοι «Η αναπνοή του Θεού», «Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης», κ.ά. Αυτό που εντυπωσιάζει στην ποίηση του Ødegård είναι ο τρόπος με τον οποίο επιτρέπεται η αλληλεπίδραση μεταξύ του θρησκευτικού και των κοινών. Σύμφωνα με το μεταφραστή Σωτήρη Σουλιώτη, στα ποιήματά του αντιδιαστέλλεται το συνηθισμένο με το ηρωικό και το μυθολογικό, ενώ η θρησκευτικότητα και οι ενίοτε μπαρόκ εξυμνητικές περιγραφές βρίσκουν θέση δίπλα στην απλότητα και την καθημερινότητα.

Ο μεταφραστής Øyvind Rangøy περιγράφει την ποίηση του Knut Ødegård ως εξής : «Συνδυάζει το εκκλησιαστικό με το λαϊκό, τον συντηρητικό με το ριζοσπαστικό, την τρέλα και την κοινή λογική, τους κόσμους των παιδιών και των ενηλίκων. Στον κόσμο της ποίησης σχηματίζεται ένταση ανάμεσα στην σχεδόν μπαρόκ αρίθμηση των λεπτομερειών και την απροσδόκητη απλότητα ή ακόμα και τη χυδαιότητα, όπως επίσης η αντίθεση ανάμεσα στο ατέρμονο σκοτάδι και την ομορφιά του σύμπαντος».

Επιθυμούμε, τέλος, να καταθέσουμε τα συναισθήματα χαράς που μας κατέλαβαν διαβάζοντας την ποίηση του Knut Ødegård αν και ομολογουμένως η γνωριμία με το ελληνικό κοινό θα γίνει με ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση.

Μετά το πέρας της παρουσίασης θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Μουσείο και δεξίωση στον κήπο.

 

https://norwinst.w.uib.no/event/poetry-evening-at-the-numismatic-museum/?instance_id=52