ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχει καθιερώσει συγκεκριμένες ημέρες του έτους για να μνημονεύσει και να προβάλει συγκεκριμένα γεγονότα και θεματικές με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας. Οι ημέρες αυτές προτείνονται από ένα ή περισσότερα μέλη και από εξειδικευμένες οργανώσεις (UNESCO, UNICEF, FAO, etc) και επικυρώνονται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Στην ενότητα αυτή των αναρτήσεων, το Νομισματικό Μουσείο παρουσιάζει νομίσματα, μετάλλια και άλλα αντικείμενα από τις Συλλογές του που συνδέονται θεματικά με τις Διεθνείς ή Παγκόσμιες ημέρες.

 

12η Απριλίου – ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΠΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Η Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 7 Απριλίου 2011 για να τιμήσει τα σημαντικά επιτεύγματα του ανθρώπου στο διάστημα. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου, την ημερομηνία κατά την οποία το 1961 ο Ρώσος κοσμοναύτης Yuri Gagarin έγινε ο πρώτος άνθρωπος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Είχε προηγηθεί η εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου, του Sputnik I, στις 4 Οκτωβρίου 1957, ενώ στις 20 Ιουλίου 1969, ο Neil Armstrong έγινε ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης. Από τότε, ακολούθησαν πολλές διεθνείς αποστολές και σήμερα ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αποτελεί το κέντρο της πολυεθνικής παρουσίας του ανθρώπου στο διάστημα.

Η εξερεύνηση του διαστήματος άρχισε μέσα από ένα ψυχροπολεμικό κλίμα ανταγωνισμών. Ευχή όλων μας, ωστόσο, είναι να συμβάλλει σταδιακά στη συνειδητοποίηση της κοινής μοίρας της ανθρωπότητας και στην ανάγκη προστασίας και διαιώνισης του κοινού σπιτιού μας.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι: https://www.un.org/en/observances/human-spaceflight-day

Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο…

Στο πλαίσιο του εορτασμού παρουσιάζουμε ένα χάλκινο αναμνηστικό μετάλλιο που εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από την Medallic Art Company με αφορμή την προσσελήνωση της αποστολής Apollo 11 και των πρώτων βημάτων που πραγματοποίησε ο άνθρωπος στην επιφάνεια της Σελήνης. Η φράση του Neil Armstrong «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» έμεινε για πάντα στην ιστορία.

 

concept/σχεδιασμός/κείμενα: Δ. Κλουκίνας, Μ. Μπιντέρη
Φωτό: Ν. Σιναδινάκης