Ο κ. Murray Brill, μόνιμος κάτοικος Αθηνών αμερικανικής καταγωγής, πρόσφατα δώρισε στο Νομισματικό Μουσείο ένα σύνολο σύγχρονων κυρίως νομισμάτων ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται:

ένα αναμνηστικό μετάλλιο για την έναρξη της θητείας του John F. Kennedy ως προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 1961.

νομίσματα με αξία μισού δολαρίου (half dollars) του John F.Kennedy, με χρονολογία κοπής: 1964. Το μέταλλο του κέρματος περιέχει  90% άργυρο.

Η κοπή νομίσματος με τη μορφή του J.F. Kennedy αποφασίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο μόλις ένα μήνα μετά τη δολοφονία του Προέδρου στις 22 Νοεμβρίου 1963, ενώ η παραγωγή των νέων νομισμάτων ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 1964.

Η μορφή του J.F. Kennedy εικονίζεται στις εκδόσεις του μισού δολαρίου, ύστερα από απόφαση της χήρας του Jackie, καθώς της είχε δοθεί δυνατότητα επιλογής της νομισματικής αξίας του κέρματος στο οποίο θα εικονιζόταν ο δολοφονημένος Πρόεδρος.

Οι παραστάσεις των δύο όψεων του μεταλλίου χρησιμοποιήθηκαν ως πρότυπο για εκείνες στο κέρμα του μισού δολαρίου. Οι χαράκτες G. Roberts και F. Gasparro που είχαν σχεδιάσει το μετάλλιο ανέλαβαν άμεσα και τη σχεδίαση του μισού δολαρίου εξασφαλίζοντας την ταχεία έκδοσή του.

Τα κέρματα με αξία μισού δολαρίου, παρά την τεράστια ποσότητα παραγωγής τους,  έγιναν ταχύτατα δυσεύρετα, αποθησαυρίστηκαν ή εμπλούτισαν συλλογές, κυρίως όμως αποτέλεσαν αντικείμενο συλλογής τόσο των πολυπληθών οπαδών του Προέδρου, όσο και πολλών ακόμη ανθρώπων που συγκλονίστηκαν από τη δολοφονία του.

Παράλληλα η άνοδος της αξίας του αργύρου ως μέταλλο συντελούσε στον αποθησαυρισμό των  νομισμάτων αυτών. Έτσι, οι κοπές της επομένης χρονιάς (1965) περιείχαν σε σχέση με αυτόν της προηγούμενης (1964) άργυρο μόνο κατά 40%.

Η δωρεά έγινε από τον κ. M. Brill με την ευκαιρία της 50ης επετείου από τη δολοφονία του John F. Kennedyστις 22 Νοεμβρίου 2013. Επιλέχθηκαν αντιπροσωπευτικά το μετάλλιο και τα κέρματα προκειμένου να συμμετέχει το Νομισματικό Μουσείο στο γεγονός και συγχρόνως να προβληθεί και να σημειωθεί η σημασία και η γενναιοδωρία της χειρονομίας του κ. Brill.