Εκπαιδευτικά προγράμματα
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Νομισματικό Μουσείο συνιστούν δέσμη προτάσεων αυτοτελών δραστηριοτήτων με γνώμονα την εξυπηρέτηση παιδαγωγικών σκοπών καθώς και την επιστημονική εγκυρότητα τόσο για την ιστορία του νομίσματος όσο καιγια το κτήριο του Ιλίου Μελάθρου. Στόχος είναι η εξοικείωση των μαθητών με το νόμισμα καθώς και η ευαισθητοποίηση σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της μουσειακής αγωγής και εκπαίδευσης.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε ειδικές ομάδες κοινού καθώς και σε ομάδες ενηλίκων.
Σχολικές ομάδες
Προγράμματα
- Τάξεις: δ΄, ε΄, στ΄ δημοτικού έως και α΄γυμνασίου
- Αριθμός συμμετεχόντων: 20-25 μαθητές/μαθήτριες
- Διάρκεια: 60-75 λεπτά
Μέσα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τα παιδιά μαθαίνουν για τον τρόπο που γίνονται οι συναλλαγές πριν τη δημιουργία του νομίσματος, τα σύμβολα που επιλέγουν οι πρώτες πόλεις-κράτη που εκδίδουν νομίσματα, τον τρόπο κατασκευής καθώς και τις κατηγορίες παραστάσεων που βλέπουμε πάνω στα νομίσματα. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με φύλλο εργασίας και παιχνίδι.
- Τάξεις: α’, β’ και γ΄ γυμνασίου
- Αριθμός συμμετεχόντων: 20-25 μαθητές/μαθήτριες
- Διάρκεια: 60-75 λεπτά
- ΕΝΤΥΠΟ
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Νομισματικού Μουσείου σχεδιάστηκε εκπαιδευτικό έντυπο με τίτλο «Εξερευνώντας το κτίριο του Ιλίου Μέλαθρου». Το εκπαιδευτικό υλικό απευθύνεται σε μαθητές 12-14 ετών και εστιάζει στη γνωριμία τους με το Νομισματικό Μουσείο, το κτήριο του Ιλίου Μελάθρου και τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ. Το έντυπο έχει σχεδιαστεί με βάση τη μέθοδο Εkarv και διαρθρώνεται σε τρεις βασικές ενότητες, ενώ οι επιμέρους στόχοι του εκπαιδευτικού υλικού αφορούν στην εξοικείωση των μαθητών με το μουσειακό περιβάλλον, την επαφή με τον κόσμο του νομίσματος, την καλλιέργεια της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργικότητας, καθώς και την ενίσχυση της ομαδο-συνεργατικής μάθησης.
- Τάξεις: δ’, ε΄, στ΄ δημοτικού
- Αριθμός συμμετεχόντων: 20-25 μαθητές/μαθήτριες
- Διάρκεια: 60-75 λεπτά
Μέσα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τα παιδιά μαθαίνουν για τις κοπές του αργυρού αθηναϊκού νομίσματος, τις παραστάσεις που βλέπουμε πάνω στα νομίσματα, το χρονικό διάστημα που κυκλοφόρησαν οι γλαύκες, την αξία που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το μέταλλο, τις παραστάσεις και τις υποδιαιρέσεις των νομισμάτων. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με φύλλο εργασίας και παιχνίδι.
- Τάξεις λυκείου
- Αριθμός συμμετεχόντων: 20-25 μαθητές/μαθήτριες
- Διάρκεια: 60-75 λεπτά
Στόχος του προγράμματος είναι η επαφή των μαθητών με την ιστορία του νομίσματος και την πορεία εξέλιξης του μέχρι το ευρώ.
- Οικογένειες και μαθητές/ήτριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
- Αριθμός συμμετεχόντων: 15-20-μαθητές/μαθήτριες
- Διάρκεια: 60 λεπτά
Στο πρόγραμμα Γίνε νομισματολόγος οι μαθητές/ήτριες καλούνται να γίνουν εκπαιδευόμενοι/ες νομισματολόγοι. Μέσα από μία βιωματική δράση, τα παιδιά θα μάθουν για την ιστορία του νομίσματος, θα εξετάσουν πιστά αντίγραφα νομισμάτων και θα πειραματιστούν με μεθόδους αναγνώρισης, καταγραφής και αποτύπωσης της πληροφορίας. Στόχος είναι να γνωρίσουν όψεις της επιστημονικής διαδικασίας και να εξοικειωθούν με βασικά εργαλεία της εργασίας
Ειδικές ομάδες κοινού
Στο Νομισματικό Μουσείο πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε ειδικές και ευπαθείς ομάδες κοινού (άτομα με νοητική υστέρηση, άτομα τυφλά ή με χαμηλή όραση , κωφά ή με προβλήματα ακοής, χρήστες ουσιών ή άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης, πάσχοντες από σοβαρές ψυχικές ή χρόνιες παθολογικές παθήσεις). Η θεματική αυτών των εκπαιδευτικών δράσεων σχεδιάζεται για να μπορεί να αξιοποιηθεί από όλες τις ηλικιακές ομάδες στοχεύοντας στη μάθηση, στη βιωματική ανακάλυψη, στην αισθητική καλλιέργεια και πνευματική ευεξία.
Ομάδες ενηλίκων
Το εύρος των νομισματικών συλλογών αλλά και η μοναδικότητα του εμβληματικού κτηρίου του Ιλίου Μελάθρου, πολύ συχνά γίνονται για τους ενήλικες επισκέπτες, το εφαλτήριο για διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και βιωματικά εργαστήρια που οδηγούν σε ένα όμορφο αντάμωμα τέχνης και πολιτισμού.
Οθόνες ψηφιακών δραστηριοτήτων
Το Νομισματικό Μουσείο παρουσιάζει μια νέα ενότητα με εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες για τους μικρούς επισκέπτες με οθόνες ψηφιακών δραστηριοτήτων,στοχεύοντας στην απόκτηση γνώσης και συμμετοχής του κοινού στη διαδικασία της μάθησης μέσα από τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Ειδικότερα μέσα από το παιχνίδι, καλύπτονται οι όροι του εκπαιδευτικού παιχνιδιού για όλες τις ηλικίες καθώς το παιχνίδι ως μέσο μάθησης στο μουσείο υπηρετεί τις λειτουργίες ενός σύγχρονου μουσείου δηλαδή τη γνώση, την επικοινωνία, την συμπερίληψη αλλά και τη ψυχαγωγία.
Άμεσος στόχος είναι η γνωριμία των μικρών ή λίγο μεγαλύτερων επισκεπτών με τον κόσμο του νομίσματος, την ανάπτυξη της οπτικής αντίληψης, τη μνήμη, τη συνδυαστική σκέψη, τη φαντασία, αλλά και την ψυχαγωγία μέσα από τις ψηφιακές προκλήσεις.