ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (ΕΗΠΚ) 2020

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΗΠΟΣ ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΥ

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου

Ώρα 18.30

 

 Περιοδική Έκθεση

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 2020. ΓΛΥΠΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ ΚΑΤΣΟΥΛΑ

Πολυμεσικό θέαμα. Οπερατόριο

ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΙ – ΣΑΛΑΜΙΣ 2500 ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΑΧΑΛΗ

 

Το Νομισματικό Μουσείο σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία τετARTημόριο στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2020 παρουσιάζουν στον αύλειο χώρο του Μουσείου την περιοδική έκθεση «Θερμοπύλες 2020. Γλυπτές Δημιουργίες του Αριστομένη Κατσούλα».

Η  έκθεση θα προβάλλεται μέσω Live-Streaming στον ιστότοπο tetartimorio.eu, καθώς και  η μουσική εκδήλωση με τίτλο: «Θερμοπύλαι – Σαλαμίς 2.5000 Έτη Φωτός» με το ορχηστρικό σύνολο του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Χαχάλη και την υψίφωνο Τζένη Δριβάλα (διάρκεια 40’). Πολυμεσικό θέαμα. ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΙ – ΣΑΛΑΜΙΣ 2500 ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται γλυπτά από σίδηρο, αντιπροσωπευτικά στοιχεία της arte povera, ως λιτός φόρος τιμής σε εκείνους που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας τους.

Οι πολεμιστές που παρουσιάζει ο καλλιτέχνης δεν είναι προσωπογραφίες των αρχαίων προγόνων μας, αλλά η απαράμιλλη και σταθερή ηρωική φύση, που μας κληροδοτήθηκε από τις αγώνες του χθες και λειτουργεί ως πρότυπο για τη διατήρηση του προγονικού μας ήθους στο διηνεκές. Ως εκ τούτου η έκθεση εντάσσεται νοερά και στον πανελλήνιο εορτασμό για τα «2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας».

H έκθεση πραγματοποιείται με τη δημιουργική συνεργασία των Εταιρείων Επίκυκλος και City Movers, την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας «Μουσείων Εστίαση Α.Ε» που λειτουργεί το Café του Μουσείου και με την ειδική επιμέλεια του Νέστορα Κατσιμίχα.