5 Ιουλίου έως 6 Σεπτεμβρίου 2011
Κάθε Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σας περιμένουμε για να περιηγηθούμε στο Νομισματικό Μουσείο. Ένα διαφορετικό θέμα σας περιμένει κάθε φορά.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης!
Δηλώσεις συμμετοχής: Μ. Φουντούλη, Τ. Φουρτούνη, τηλ. 210 3643774, 210 3632057
IOYΛIOΣ
5 ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ; ΤΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ;
12 ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ. ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ.
19 ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ. ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ.
26 ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ: Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ (Περιοδική έκθεση).
AYΓOYΣTOΣ
2 ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ! ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ;
9 ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΚΡΙΣΗΣ ή ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ.
16 ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ. ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ.
23 ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ; ΤΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ;
30 ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ. ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΚΡΙΣΗΣ ή ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ.
ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ; ΤΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ;
Ποιο ήταν το υλικό των αρχαίων ελληνικών νομισμάτων; Πως κατασκευαζόταν; Με ποια λογική διάλεγαν την παράσταση του νομίσματος; Γιατί η Ρόδος έχει το ρόδο στο νόμισμά της και η Λάρισα το άλογο; Δείτε ζώα, φυτά, κτήρια, έργα τέχνης, μυθολογικές παραστάσεις, αλλά και προσωπικότητες όπως τον Μ. Αλέξανδρο και την Κλεοπάτρα πάνω σε νομίσματα!
ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ. ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ.
Ποια η σχέση του ενός ευρώ με την αρχαία Αθήνα; Ποιο ήταν το νόμισμα της αρχαίας Αθήνας; Ποιος ήταν ο μισθός του μαρμαρογλύπτη ή του εργάτη στο Ερέχθειο; Πόσο ήταν το μέσο ημερομίσθιο και τι μπορούσε να αγοράσει κανείς με αυτό; Θέλετε να μάθετε πόσο αγόραζε η Αθηναία νοικοκυρά το λάδι;
ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ. ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ.
Τι μπορεί να προκύψει από τη συνάντηση του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν και του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ; Το Ιλίου Μέλαθρον, το παλάτι, δηλαδή, της Τροίας στο κέντρο των Αθηνών. Ελάτε να δείτε τις τοιχογραφίες, τα ψηφιδωτά δάπεδα, αλλά και την αίθουσα των εσπερίδων με την οροφογραφία της ανασκαφής των Mυκηνών.
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ! ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ;
Νομίζετε πως οι άνθρωποι είχαν πάντα νομίσματα στις τσέπες τους; Πότε επινοήθηκε το νόμισμα; Ελάτε στο Νομισματικό Μουσείο για να ανακαλύψετε τι άλλα μέσα χρησιμοποιούσαν στις συναλλαγές τους, αλλά και να δείτε τα πρώτα νομίσματα.
ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ: Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΣΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ (Περιοδική έκθεση).
Ποια είναι η χρήση του μύθου στα νομίσματα; Ποιους μύθους προβάλουν οι αρχαίες πόλεις; Για ποιο λόγο απεικονίζονται στα αρχαία νομίσματα μύθοι για τη φύση, την πόλη ή την πολιούχο θεότητα; Η παρουσίαση θα γίνει στην τρέχουσα περιοδική έκθεση.
ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΚΡΙΣΗΣ ή ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ
Γιατί η Αθήνα έκοψε “πονηρά χαλκία” λίγο πριν από το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου; Γιατί το τετράδραχμο του Αλεξάνδρου ήταν ισχυρό «διεθνές» νόμισμα; Πως η έλλειψη μετάλλου οδήγησε σε απαξίωση του νομίσματος στην Ρώμη του 3ου αιώνα; Γιατί το βυζαντινό νόμισμα έμεινε σταθερό σε καθαρότητα μετάλλου και βάρους για περίπου 700 χρόνια; Τι είδους νομίσματα έκοβαν οι πόλεις σε περιόδους πολιορκίας; Γιατί ο πληθωρισμός κάλπαζε λίγο πριν το τέλος της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα;