ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχει καθιερώσει συγκεκριμένες ημέρες του έτους για να μνημονεύσει και να προβάλει συγκεκριμένα γεγονότα και θεματικές με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας. Οι ημέρες αυτές προτείνονται από ένα ή περισσότερα μέλη και από εξειδικευμένες οργανώσεις (UNESCO, UNICEF, FAO, etc) και επικυρώνονται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Στην ενότητα αυτή των αναρτήσεων, το Νομισματικό Μουσείο παρουσιάζει νομίσματα, μετάλλια και άλλα αντικείμενα από τις Συλλογές του που συνδέονται θεματικά με τις Διεθνείς ή Παγκόσμιες ημέρες.

 

8η-9η Μαΐου

ΩΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Με ψήφισμα της Γενικής Συνόδου του ΟΗΕ στις 22 Νοεμβρίου 2004, καθιερώθηκε η 8η/9η Μαΐου ως ώρα μνήμης και συμφιλίωσης για όσους και όσες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Η 8η Μαΐου 1945 είναι η ημερομηνία κατά την οποία οι γερμανικές δυνάμεις παραδόθηκαν άνευ όρων στους Συμμάχους (Victory in Europe Day). Η 9η Μαΐου εορτάζεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ημέρα ειρήνης και ενότητας (Ημέρα της Ευρώπης).

Στις 8 Μαΐου 1945, τα όπλα επιτέλους σίγησαν. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, που ξεκίνησε από το ναζιστικό γερμανικό Ράιχ του Αδόλφου Χίτλερ το 1939, είχε τελειώσει. Με την άνευ όρων παράδοση της Βέρμαχτ τερματίστηκε η αιματοχυσία εκατομμυρίων αθώων στην Ευρώπη.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι: https://www.un.org/en/observances/second-world-war-remembrance-days

Στο πλαίσιο της επετείου, παρουσιάζουμε ένα χάλκινο αναμνηστικό μετάλλιο, το οποίο εκτίθεται σε προθήκη του β΄ ορόφου του Νομισματικού Μουσείου και εκδόθηκε το 1985 με αφορμή την 40ετηρίδα από τη νίκη της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) επί των δυνάμεων του Άξονα και τη λήξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

 

concept/σχεδιασμός/κείμενα: Δ. Κλουκίνας, Μ. Μπιντέρη