Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας
Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου

Αθήνα, 20-21 Απριλίου 2016

Πρόγραμμα

 

Το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο και οι Φίλοι του Νομισματικού Μουσείου συνδιοργανώνουν Διεθνή Διημερίδα Νομισματικής στις 20 και 21 Απριλίου 2016, αφιερωμένη στη μνήμη της σεβαστής δέσποινας της Νομισματικής Επιστήμης και Επίτιμης Διευθύντριας του Νομισματικού Μουσείου Μάντως Οικονομίδου, που έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2015. Σκοπός της Διημερίδας είναι να τιμηθεί η εξαίρετη και χαρισματική προσωπικότητα της αείμνηστης Μάντως, το πολυσχιδές έργο της και η μεγάλη προσφορά της στη Νομισματική επιστήμη και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Στη διημερίδα θα συμμετέχουν από τους πλέον έγκριτους νομισματολόγους από όλο τον κόσμο. Η εναρκτήρια εσπερίδα θα γίνει την Τετάρτη 20 Απριλίου στην εμβληματική αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου και θα πλαισιωθεί από μουσική εκδήλωση, όπου θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά η πρωτότυπη δημιουργία «ΜΑΝΤΩ» του διεθνούς φήμης συνθέτη Φοίβου Βαλαχή σε στίχους της ποιήτριας Κατερίνας Ιωαννίδου και ερμηνεία της Καλλιόπης Βέττα, εμπνευσμένη από την αξέχαστη Μάντω Οικονομίδου. Επίσης, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της, έργο της γλύπτριας Αφροδίτης Λίτη, καθηγήτριας της ΑΣΚΤ.

Οι εργασίες του συμποσίου θα συνεχιστούν την επομένη, Πέμπτη 21 Απριλίου, στην αίθουσα των Διαλέξεων της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, της οποίας η Μάντω ήταν επί σειρά ετών μέλος και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Επιστημονική – Οργανωτική Επιτροπή

Δρ Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου

Ηώς Τσούρτη, Νομισματολόγος, Α΄ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου

Ιωάννα Κολτσίδα-Μακρή, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου

Μίνα Γαλάνη-Κρίκου, Νομισματολόγος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου

Γιόρκα Νικολάου, Ιστορικός-Νομισματολόγος, Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο

Μαρίνα Λυκιαρδοπούλου, Συντηρήτρια, Ειδική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου

 

Γραμματειακή Υποστήριξη

Ελένη Κοντού, Νίκος Σουγλές, Ελένη Αναγνωστοπούλου.

 

Σταθερός χορηγός επικοινωνίας του Μουσείου, η ΕΡΤ.
ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, Αθήνα

Η ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 22, Αθήνα