Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας – House Of European History
Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2017 – 31 Μαΐου 2018

Το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει δυναμικά στην πρώτη συλλογική περιοδική έκθεση «Αλληλεπιδράσεις» (Interactions), που λαμβάνει χώρα σε ένα νέο διαδραστικό μουσείο, στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας (House of European History) στις Βρυξέλλες και τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για την πρώτη περιοδική έκθεση, που διοργανώνει το εν λόγω Ίδρυμα, εκπροσωπώντας ένα ιδιαίτερα σημαντικό θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εγκαίνια της οποίας συμπίπτουν με τα εγκαίνια του ίδιου του Ιδρύματος-Μουσείου.

Το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας ως πολιτιστικός φορέας και μουσείο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο Eastman στο πάρκο Léopold, κοντά στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Σκοπός του νέου μουσείου της βελγικής πρωτεύουσας και της μόνιμης έκθεσής του, είναι να προσφέρει στους επισκέπτες, μέσα από μια διαδραστική περιήγηση στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ευρωπαϊκή ιστορία, από την αρχαιότητα έως τους δύο παγκόσμιους πολέμους του 20ού αιώνα και τις ιστορικές διαδικασίες που διαμόρφωσαν την Ευρώπη του σήμερα, αλλά και να στοχαστούν κριτικά ως προς τη σημασία, τη δυναμική και το μέλλον της ενωμένης ηπείρου.

Εννιακόσια τριάντα επτά εκθέματα από 222 μουσεία, ιδρύματα και οργανισμούς της Ευρώπης, φιλοξενούνται στα 4.000 τ.μ. της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, δίνοντας μορφή στο ταξίδι στην ιστορία της Ευρώπης. Περιοδικές εκθέσεις, συλλογές εγγράφων, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και σεμινάρια, καθώς και ευρύ φάσμα πληροφοριών παρεχομένων μέσω διαδικτύου, συνδράμουν στην επιτυχία του εγχειρήματος. Στόχος της είναι η ανάδειξη των επαφών και των ανταλλαγών μεταξύ των Ευρωπαίων, μέσα από τους τόπους συνάντησής τους (χώροι εμπορίου, διπλωματικών διαπραγματεύσεων, μάθησης αλλά και πεδία μάχης) και μέσα από τη διάδοση ιδεών και πολιτιστικών δημιουργημάτων.

Στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης που τελέστηκαν στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας (HouseofEuropeanHistory) την Παρασκευή 4 Μαΐου 2017 παραβρέθηκαν ως επίσημοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Δρ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και ο Διευθυντής του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου Δρ Γεώργιος Κακαβάς.