Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι αφιερωμένες στα μνημεία και στη συντήρησή τους, όπως και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την εθνική και κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Θεσμοθετήθηκαν το 1991 με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τη διεθνή γραμματεία συντονισμού έχει το Ίδρυμα Roi Baudouin στις Βρυξέλλες. Κάθε χρόνο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις, με θέμα που αλλάζει κάθε διετία, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης μέσα ή γύρω από τα μνημεία, με το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά».

Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό από το 1994. Με προεδρικό διάταγμα του 1996, το Υπουργείο Πολιτισμού επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας το Σαββατοκύριακο του εορτασμού, για τη διευκόλυνση των επισκεπτών.

Το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει στις εκδηλώσεις των Ευρωπαϊκώ  ν Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2001.

2001, 2002
Θέμα: Από τις ανταλλαγές αγαθών στις συναλλαγές στο διαδίκτυο
Παρουσίαση της ψηφιακής έκθεσης Το κοινό νόμισμα από την Αρχαιότητα έως σήμερα.
Έκδοση του εντύπου Αντιπραγματισμός. Ανταλλαγές – Συναλλαγές.
Οργάνωση ξεναγήσεων στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

Μετάλλιο με την πρόσοψη του Ιλίου Μελάθρου και την παράσταση Vesta

2003-2004
Θέμα: Tόποι αθλητισμού, τόποι πολιτισμού
Φωτογραφική έκθεση με τίτλο «…σεμνή Νίκη, μη λήγοις στεφανούσα! Η Νίκη σε νομίσματα και μετάλλια». Θέμα της ήταν η Νίκη ως σύμβολο αναγνώρισης και επιβράβευσης και η απεικόνισή της σε νομίσματα και μετάλλια από την ελληνική αρχαιότητα έως σήμερα.
Κοπή μεταλλίου με την παράσταση της Νίκης, σε συνεργασία με το Ίδρύμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Μετάλλιο με την πρόσοψη του Ιλίου Μελάθρου και την παράσταση αμπελιού

2005, 2006
Θέμα: Διατροφή
Εκδήλωση με τίτλο Aπό την αγορά … στην κουζίνα. Ποιο ήταν το κόστος της διατροφής από την αρχαιότητα έως σήμερα;.
Έκδοση φυλλαδίων για νομίσματα διαφόρων εποχών και την αγοραστική τους αξία.
Κοπή μεταλλίου με την παράσταση αμπελιού, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Μετάλλιο με την πρόσοψη του Ιλίου Μελάθρου και την παράσταση Νίκης

2007, 2008
Θέμα: Οικίες ιστορίες
Οργάνωση ξεναγήσεων στο Μουσείο με τίτλο: Ιλίου Μέλαθρον, οικία Σλήμαν. Γνωριμία με μια εντυπωσιακή κατοικία του 19ου αιώνα.
Κοπή μεταλλίου με την παράσταση της Vesta, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος.