«Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία –

Leaving a Mark on History. Treasures from Greek Museums».

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 18:00 εγκαινιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας η περιοδική έκθεση: «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία – Leaving a Mark on History. Treasures from Greek Museums».

Η έκθεση στη Σόφια, πραγματοποιήθηκε αρχικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Regional Archaeological Museum) της Φιλιππούπολης από τις 30 Μαΐου 2013 έως τις 30 Οκτωβρίου 2013 και συνδιοργανώθηκε από το Νομισματικό Μουσείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Λόγω της τεράστιας επιτυχίας που σημείωσε και των διθυραμβικών σχολίων που απέσπασε από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η εξαιρετική αυτή έκθεση θα μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας, όπου θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013 και θα παραμείνει εκεί έως τις 15 Φεβρουαρίου 2014.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν σπάνια και όλως ιδιαίτερα και μοναδικά αντικείμενα, που «σφραγίζουν» την ιστορία, είτε ως πορτραίτα των πρωταγωνιστών της ιστορίας είτε ως απευθείας ιστορική πηγή για μείζονα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα είτε τέλος, ως πανανθρώπινες κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές έννοιες και αξίες.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε έξι θεματικές ενότητες:

Στην εισαγωγική ενότητα «Η ιστορία της σφράγισης» περιλαμβάνονται σφραγίδες, σφραγίσματα και σφραγιδόλιθοι της προϊστορικής περιόδου ως απόδειξη της ανάγκης του έλλογου ανθρώπου για διάκριση και ταυτοποίηση.

Η κυριαρχία των Ελλήνων στη θάλασσα και ο καθοριστικός ρόλος της στην εμπορική, πολιτική, οικονομική και πνευματική παντοκρατορία των Ελλήνων στην αρχαιότητα αποτυπώνεται στην ενότητα «Μέγα το της θαλάσσης κράτος».

Η ενότητα «Παιδεία και Δημοκρατία» παρουσιάζει την οικουμενικά μοναδική συμβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στη γένεση της Δημοκρατίας και την ανάπτυξη της Παιδείας.

Το Ολυμπιακό Ιδεώδες, «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», αποτελεί βασική ενότητα της έκθεσης. Οι Πανελλήνιοι αγώνες αποτελούν απόδειξη της ευγενούς άμιλλας και της συμφιλίωσης ανθρώπων και λαών. Η αναβίωσή τους, το 1896, επαναπροσδιορίζει το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι στη νεώτερη και σύγχρονη ιστορική περίοδο.

Η ενότητα, «Ηγεμόνες και Γεγονότα». Ο Ηγέτης: Το Πρόσωπο της Ιστορίας-Το Γεγονός: Η Σφραγίδα της Ιστορίας, εστιάζει σε ιστορικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας και σπουδαιότητας, όπως τα Μηδικά και σε σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες, που διακρίθηκαν στην πολιτική, στρατιωτική και πολιτιστική ζωή από τους Μακεδόνες Βασιλείς έως τον ιδρυτή του βυζαντινού κράτους (π.χ. Φίλιππος Β΄, Μέγας Αλέξανδρος, Ιούλιος Καίσαρ, Οκταβιανός Αύγουστος, Μέγας Κωνσταντίνος).

Η έκθεση ολοκληρώνεται με την ενότητα «Από τον Όλυμπο στον Ουρανό». Από το Δωδεκάθεο στο Χριστιανισμό. Μέσα από τα εκθέματα καταγράφονται η θρησκευτική πίστη και η λατρεία, αρχέγονα και μείζονα χαρακτηριστικά του ιδιωτικού και δημοσίου βίου από την αρχαιότητα μέχρι την Άλωση του 1453.

Στην έκθεση συμμετέχουν το Νομισματικό Μουσείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και έξι Εφορείες Αρχαιοτήτων: Α΄ ΕΠΚΑ, Γ΄ ΕΠΚΑ, Δ΄ ΕΠΚΑ, Θ΄ ΕΠΚΑ, Ι΄ ΕΠΚΑ και ΙΔ΄ ΕΠΚΑ. Συνολικά θα παρουσιασθούν εκατόν ενενήντα πέντε μοναδικά έργα της αρχαιότητας.

Η μελέτη, η οργάνωση, καθώς και η επιστημονική – μουσειολογική επιμέλεια της έκθεσης αποτελεί καρπό αποκλειστικά των Ελλήνων συνδιοργανωτών. Η βουλγαρική πλευρά συμμετέχει συμβολικά με ένα έκθεμα αρχαίας ελληνικής τέχνης, μία αττική ερυθρόμορφη πελίκη, που χρονολογείται περί το 440-430 π.Χ.

Την επιστημονική επιμέλεια και το γενικό συντονισμό της έκθεσης έχει ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου και Αναπληρωτής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Δρ Γεώργιος Κακαβάς με τη συνδρομή επιστημονικού προσωπικού των δύο Μουσείων. Τη μουσειολογική – μουσειογραφική μελέτη υπογράφουν οι Δρ. Βασιλική Δρούγκα, αρχιτέκτων-μηχανικός, Τμηματάρχης Τεχνικής Υπηρεσίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και Σταμάτης Ζάννος, μουσειογράφος.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στους πολύ αξιόλογους χορηγούς αυτού του μεγαλόπνοου εγχειρήματος, οι οποίοι είναι: Ίδρυμα Ωνάσης, Alpha Bank Βουλγαρίας, Ορφέας Βεϊνόγλου – Διεθνείς Μεταφορές, ΙΚΕΑ Βουλγαρίας, ΑΚΤΩΡ Βουλγαρίας, εταιρείαKalamaris, ασφαλιστική εταιρεία Gras Savoye Willis, εταιρεία 360xpert AdvancedImagining Solution, Υπηρεσίες ασφάλειας και ελέγχου Ζαριφόπουλος, οι Φίλοι του Νομισματικού Μουσείου, η Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η Ελληνική Πρεσβεία της Σόφιας, η οργάνωση της Ελληνικής Ομογένειας απανταχού της Υφηλίου AHEPA και η Συμμαχία για την Ελλάδα. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι χωρίς την έμπρακτη οικονομική τους υποστήριξη δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση της έκθεσης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από ΕλληνικάΜουσεία»/“Leaving a Mark on History. Treasures from Greek Museums” το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κα το Νομισματικό Μουσείο σε συνεργασία με Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης πρόκειται να πραγματοποιήσει διεθνές συνέδριο με θέμα: «Η Χορηγία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» ως ένδειξη τιμής για τις πολυπληθείς χορηγικές δράσεις που συγκεντρώθηκαν.

Στο εν λόγω συνέδριο, που θα διεξαχθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη στις 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου 2014, σπουδαίες προσωπικότητες από τον επιστημονικό, πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό χώρο της Ελλάδας και του εξωτερικού θα αναφερθούν στην ιστορία της χορηγίας και στην αξία της στο πέρασμα των αιώνων.

Μετά την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσει δεξίωση των προσκεκλημένων από την ΑΗΕΡΑ Βουλγαρίας με την αφιλοκερδή συμμετοχή του διακεκριμένου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα που θα συνοδεύσει στο πιάνο την πολλά υποσχόμενη υψίφωνο Βάσια Ζαχαροπούλου.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ