Με αφορμή τον Αιγυπτιακό Περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου και πραγματοποίησε ο Βασίλης Χρυσικόπουλος, αρχαιολόγος-αιγυπτιολόγος, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 και ο οποίος περιελάμβανε μία σύντομη στάση στο Νομισματικό Μουσείο (το οποίο διαθέτει την πλουσιότερη συλλογή πτολεμαϊκών νομισμάτων, τη Συλλογή Ιωάννου Δημητρίου), παραθέτουμε ένα μικρό και χαριτωμένο απόσπασμα από το ημερολόγιο του Κ.Π. Καβάφη. Το καλοκαίρι του 1901 ο ποιητής και ο αδελφός του Αλέξανδρος ταξιδεύουν για πρώτη φορά στην Αθήνα, όπου γνωρίζουν όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο της εποχής, γόνους γνωστών αθηναϊκών οικογενειών, λογοτέχνες και ποιητές. Λόγω της φιλίας του με τον Παύλο Μελά, ο Καβάφης επισκέφτηκε στις 4 Ιουλίου του 1901 το Ιλίου Μέλαθρον. Ιδού πως το διηγείται:

«4/17 Ιουλίου: »Χθες είχα πονοκέφαλο, μ’ όλον τούτο πήγα στο ραντεβού που είχα στις 4 μ.μ. με τον Μελά, στην πόλη. Έφθασα καθυστερημένος στο σπίτι του Μελά – είχα χάσει το τραίνο που έπρεπε να πάρω. Είναι ωραίο το σπίτι του Μελά. Η συνάντηση είχε ορισθεί για να δω τη συλλογή αρχαιοτήτων του μακαρίτη του πατέρα του Μελά. Ο Μελάς μου έδειξε πρώτα το μέρος των αρχαιοτήτων που είναι προσωπικό του μερίδιο και που διατηρεί στο σπίτι του της οδού Πανεπιστημίου, όπου κατοικεί με τη μητέρα του. Ύστερα, με πήρε στο σπίτι του αδελφού του -που είναι το μέγαρο Σλήμαν: η Κα Λ. Μελά ήταν κόρη Σλήμαν- για να δω το υπόλοιπο της συλλογής. Καθώς ο αδελφός του έλειπε απ’ τας Αθήνας, είδα μονάχα όσες αρχαιότητες ήταν τοποθετημένες στις βιτρίνες του καπνιστηρίου. Εκτός τις αρχαιότητες, είχε πολλές ωραίες ελαιογραφίες και υδατογραφίες. Το μέγαρο Σλήμαν είναι εξαιρετικό. Οι τοιχογραφίες, τα μωσαϊκά, τα έπιπλα, όλα είναι θαυμάσια.»

Βιβλιογραφία: Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Μαρία Στασινοπούλου, Ο Βίος και το Έργο του Κ.Π. Καβάφη, εκδόσεις Μεταίχμιο 2001, σ. 50.

http://www.eemaa.org.gr/news/1630

http://www.athina984.gr/2017/11/03/anazitontas-ta-egyptiaka-ichni-stin-athina/