Ιωάννης Τουράτσογλου (1940-2021)

Ο Διευθυντής και το προσωπικό του Νομισματικού Μουσείου, αποχαιρετούν με βαθιά θλίψη τον ύπατο των Ελλήνων Νομισματολόγων, Ιωάννη Τουράτσογλου, διακεκριμένο επιστήμονα και εξαίρετο συνάδελφο, επίτιμο Διευθυντή Αρχαιοτήτων, που λάμπρυνε με το έργο και το ήθος του την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Saarland της Γερμανίας, υπήρξε πολύγλωσσος, πολυγραφότατος και εξαιρετικά δραστήριος επιστημονικά με διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία. Η Μακεδονία, γενέθλιος τόπος, και η Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα, του προσέφεραν πολυάριθμα ερεθίσματα έρευνας, μελέτης και δημοσίευσης με αποκορύφωση τη μελέτη του για το Ελληνορωμαϊκό Νομισματοκοπείο της Θεσσαλονίκης.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία υπήρξε εξαρχής «το σπίτι του», ο χώρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας και ανέλιξης. Νεαρός δραστήριος επιμελητής Αρχαιοτήτων στη Βέροια, ώριμος πολύπειρος επιμελητής, έφορος Αρχαιοτήτων και Διευθυντής στο Νομισματικό Μουσείο, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του. Ευτύχησε να τελέσει με κάθε λαμπρότητα τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης του Νομισματικού Μουσείου στον Α΄ όροφο του Ιλίου Μελάθρου.

Η επιστημονική του κατάρτιση, η υπηρεσιακή του ακεραιότητα, η τελεσφόρα οργανωτική του ικανότητα, η εμβρίθεια, η ευγένεια, η έμπνευση και η προτροπή για έρευνα και δημοσιεύσεις, η ενθάρρυνση και η συμπόρευση με τους νέους μελετητές, καθώς επίσης και με τους συναδέλφους του, υπήρξαν οι σπουδαιότερες από τις αρετές του.

Μίσεψε για τη χώρα των Αθανάτων σήμερα 13 Σεπτεμβρίου 2021 αφήνοντας φτωχότερη τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

«Τίποτα δεν χάνεται πραγματικά όσο εμείς το θυμόμαστε»

L.M. Montgomery, The Story Girl